Υλικά
Για τη σάλτσα ντομάτας
800 γρ. τριμμένες ντομάτες
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. κοφτό κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη
300 γρ. νερό
2 κ.σ. ζωμό, με εκχύλισμα κόκκινου κρασιού
¼ ματσάκι μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
Για το ρολό κιμά
700 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, σπάλα
1 κρεμμύδι
2 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
100 γρ. τριμμένη φρυγανιά
200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
2 αυγά, μεσαία
3 κ.σ. ελαιόλαδο
¼ ματσάκι μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
πουρέ πατάτας
μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα ντομάτας
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
Σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τη ρίγανη, το νερό και τον ζωμό, και ανακατεύουμε.
Χαμηλώνουμε εντελώς τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον ρίχνουμε και αυτόν, και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για το ρολό κιμά
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Τρίβουμε το κρεμμύδι στη μεγάλη πλευρά του τρίφτη με τις χοντρές λεπίδες, το πιέζουμε μέσα στα χέρια μας για να βγάλει τα υγρά του και το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε τον κιμά και το ξίδι, και ανακατατεύουμε με τα χέρια μας για να πάει το ξίδι σε όλο τον κιμά.
Ρίχνουμε τη φρυγανιά, τη μισή γραβιέρα, τα αυγά, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον ρίχνουμε και αυτόν, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε ένα σφιχτό μείγμα.
Τοποθετούμε 2 κομμάτια λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας και ρίχνουμε από πάνω τον κιμά.
Δημιουργούμε ένα ορθογώνιο σχήμα απλώνοντας τον κιμά με τα χέρια μας και αφήνοντας κενό περιμετρικά στις λαδόκολλες.
Ρίχνουμε τη μισή σάλτσα πάνω στον κιμά και την απλώνουμε με μια ξύλινη κουτάλα σε όλη την επιφάνεια.
Τυλίγουμε τον κιμά σε ρολό με τη βοήθεια της λαδόκολλας είτε από τη μικρή είτε από τη μεγάλη πλευρά προς την απέναντι.
Τυλίγουμε το ρολό με τις λαδόκολλες κλείνοντας τις άκρες σαν καραμέλα και μεταφέρουμε σε ένα ταψί με σχάρα με την ένωση προς τα πάνω.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα.
Βγάζουμε από τον φούρνο και ανοίγουμε τη λαδόκολλα.
Απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα. Μεταφέρουμε ξανά στον φούρνο και ψήνουμε για ακόμα 30 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει ωραίο χρώμα το ρολό.
Βγάζουμε από τον φούρνο και κόβουμε σε φέτες.
Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας και σερβίρουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.
akispetretzikis.com
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου