Σαν σήμερα 6 Ιουλίου: Η αποχώρηση Βαρουφάκη και η «εντολή συμφωνίας», «όχι ρήξης»


Ακόμη, η γέννηση της Φρίντα Κάλο, το δολάριο ως νόμισμα των ΗΠΑ και η πρώτη μαύρη νικήτρια στο Γουίμπλεντον

Σαν σήμερα, στις 6 Ιουλίου 2015, η Ελλάδα βίωσε μία από τις πιο δραματικές πολιτικές καμπές της σύγχρονης ιστορίας της. Λίγες ώρες μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, το αποτέλεσμα του οποίου κατέγραψε ένα ευρύ «Όχι» στις προτάσεις των δανειστών, οι εξελίξεις υπήρξαν καταιγιστικές, τόσο στο πολιτικό σκηνικό όσο και στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της χώρας.

Το πρωί της 6ης Ιουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης υπέβαλε την παραίτησή του. Σε δημόσια δήλωσή του ανέφερε ότι η αποχώρησή του έγινε κατόπιν απαίτησης των θεσμών, οι οποίοι «θα εκτιμούσαν την απουσία μου από τις συνεδριάσεις του Eurogroup, κάτι που ο πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας». Στο ίδιο μήνυμα σημείωνε ότι το δημοψήφισμα θα καταγραφεί ως στιγμή κατά την οποία «ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας». Τη θέση του ανέλαβε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μέχρι τότε ήταν επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας και αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Η τοποθέτησή του θεωρήθηκε ένδειξη στροφής σε έναν πιο συναινετικό τόνο στις διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ημέρα, υπό την προεδρία του Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Στη σύσκεψη δεν συμμετείχε ο Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ), ο οποίος διαχώρισε εξαρχής τη θέση του, ούτε και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, που δεν προσκλήθηκε λόγω του χαρακτήρα της οργάνωσης ως εγκληματικής. Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε, οι πολιτικοί αρχηγοί –πλην Κουτσούμπα– υπογράμμισαν ότι «η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης», αλλά εντολή για «συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη». Παράλληλα, διατυπώθηκαν τέσσερις βασικοί άξονες: κοινωνική δικαιοσύνη, αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, επαρκής χρηματοδότηση και διευθέτηση του χρέους για βιωσιμότητα, με σαφή προτεραιότητα την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

371 π.Χ.: Οι Θηβαίοι υπό τον Επαμεινώνδα συντρίβουν τους Σπαρτιάτες στην περιοχή των Λεύκτρων Βοιωτίας, εξασφαλίζοντας την ηγεμονία τους στον ελλαδικό χώρο. Στη μάχη αυτή εφαρμόζεται για πρώτη φορά η επαναστατική παράταξη της Λοξής Φάλαγγας, ενώ καθοριστική είναι η συμβολή του Ιερού Λόχου υπό τον Πελοπίδα.

1785: Το Δολάριο καθιερώνεται ως η επίσημη νομισματική μονάδα των νεοσύστατων Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με πρωτοβουλία του Τόμας Τζέφερσον και απόφαση του Κογκρέσου, αποτελώντας σύμβολο της οικονομικής τους ανεξαρτησίας.

1821: Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη Στρόγκανοφ, έπειτα από εντολή του Ιωάννη Καποδίστρια, επιδίδει στην Πύλη τελεσίγραφο που απαιτεί την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Παρά την απόρριψη, η ρήξη αποφεύγεται ύστερα από παρέμβαση του Μέτερνιχ.

1827: Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία υπογράφουν τη «Συνθήκη του Λονδίνου», αναγνωρίζοντας την αυτονομία της Ελλάδος ως φόρου υποτελούς στον Σουλτάνο. Η άρνηση της Τουρκίας οδηγεί στη ναυτική επέμβαση και, τελικά, στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, που αλλάζει ριζικά τον αγώνα των Ελλήνων.

1885: Ο Γάλλος μικροβιολόγος Λουί Παστέρ δοκιμάζει με επιτυχία το πρώτο αντιλυσσικό εμβόλιο σε ένα παιδί, τον Ζοζέφ Μεστέρ, που είχε δαγκώσει λυσσασμένο σκυλί, θέτοντας τα θεμέλια της ιατρικής ανοσοποίησης.

1908: Ο εξερευνητής Ρόμπερτ Πίρι ξεκινά την αποστολή που θα τον οδηγήσει τελικά στην κατάκτηση του Βόρειου Πόλου, επιχείρηση-ορόσημο στην ιστορία της εξερεύνησης.

1912: Πραγματοποιείται η τελετή έναρξης των 5ων Ολυμπιακών Αγώνων στη Στοκχόλμη. Συμμετέχουν 2.547 αθλητές από 28 κράτη και 5 ηπείρους, σε ένα σημαντικό ορόσημο για το Ολυμπιακό κίνημα.

1913: Ο Ελληνικός Στρατός, με τη VII Μεραρχία, απελευθερώνει το Άνω Νευροκόπι, εν μέσω των επιχειρήσεων του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου.

1921: Ο Ελληνικός Στρατός (Γ’ ΣΣ), μετά από σφοδρή μάχη, καταλαμβάνει το Δορύλαιο (Εσκί Σεχίρ) της Μικράς Ασίας, σημειώνοντας μεγάλη νίκη που ενίσχυσε το ηθικό.

1932: Η θερινή ώρα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις 6 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου, με τα ρολόγια να μετακινούνται μία ώρα μπροστά. Το μέτρο θα καταργηθεί σύντομα, αλλά θα επανέλθει δεκαετίες αργότερα.

1957: Η Αλθέα Γκίμπσον γράφει ιστορία κατακτώντας το Wimbledon γυναικών και γίνεται η πρώτη μαύρη αθλήτρια που σηκώνει το Venus Rosewater Dish ως πρωταθλήτρια του τουρνουά.

1995: Κατά τη διάρκεια του Βοσνιακού Πολέμου, η Σερβία, υπό τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς, ξεκινά την επίθεση στη Σρεμπρένιτσα και προχωρά στη σφαγή άνω των 8.000 Βόσνιων μουσουλμάνων, το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

2008: Ο Λιούις Χάμιλτον κατακτά το Βρετανικό Γκραν Πρι, γίνεται ο πρώτος Άγγλος νικητής μετά το 1995 και λίγο αργότερα ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στην ιστορία της Φόρμουλα 1.

2015: Σε κοινή ανακοίνωση, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του Δημήτρη Κουτσούμπα τονίζουν πως «η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης», αλλά εντολή για συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη. Στη σύσκεψη που προηγήθηκε δεν προσκλήθηκε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, λόγω του χαρακτήρα του κόμματος ως εγκληματικής οργάνωσης.

Περισσότερα

Πηγή: newsbeast.gr

Σχόλια