Η Χώρα των Κυκλάδων που δεν μοιάζει με καμία άλλη


Ένα ξεχωριστό μέρος, ιδανικό για απόδραση τα Σαββατοκύριακα

Όταν την δεις από μακριά, μοιάζει σαν πίνακα ζωγραφικής. Αμφιθεατρικά χτισμένη στις πλαγιές δύο λόφων, η Ιουλίδα, η Χώρα της Τζιας, από την αρχή «κάνει» σαφές ότι δεν μοιάζει με τις υπόλοιπες των Κυκλάδων.

Έχει τη δική της μοναδική προσωπικότητα, που την κάνει να ξεχωρίζει. Τα σπίτια της είναι πολύχρωμα, συνήθως διώροφα και πολλά από αυτά έχουν κεραμοσκεπές, ενώ τα πλακόστρωτα σοκάκια δίνουν την αίσθηση χωριού.

Η Ιουλίδα έχει δημιουργηθεί πάνω στα ερείπια αρχαίας πόλης, η οποία ήταν η μόνη, στα αρχαϊκά χρόνια, από τις πόλεις της Κέας που χτίστηκε στην ενδοχώρα. Από την αρχαία πόλη σώζονται σήμερα τα ερείπια των οχηρών της αρχαίας ακρόπολης και τμήμα του τείχους. Το 1210, ο Ενετός Ντομένικο Μικέλι έχτισε κάστρο χρησιμοποιώντας τα αρχαία οχυρωματικά τείχη, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα.

Στο σήμερα, η ζωή στην Χώρα της Τζιας κυλά ήρεμα και νωχελικά με βόλτες στα πλακόστρωτα δρομάκια και την όμορφη πλατεία με τις παραδοσιακές ταβέρνες, τα γραφικά καφενεδάκια και τα γουστόζικα μαγαζιά τριγύρω της.

Σημείο αναφοράς του οικισμού το επιβλητικό αρχαϊκό άγαλμα του Λέοντα της Κέας, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ιουλίδας, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο -με ενδιαφέροντα εκθέματα από τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν γύρω από το νησί.

Τόσο η Ιουλίδα, όσο και η Τζια αποτελούν ιδανικό προορισμό για μία απόδραση το Σαββατοκύριακο, καθώς το νησί απέχει μόλις 1 ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου.

Δείτε τις φωτογραφίες






Πηγή: newsbeast.gr

Σχόλια