Τούρτα Μεντόβικ

Ρωσική συνταγή για τούρτα με μέλι

Υλικά για 6 άτομα

Για το παντεσπάνι

5 αβγά
500 γρ. ζάχαρη
400 γρ. φρέσκο βούτυρο
400 γρ. αλεύρι
3 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

Για την κρέμα

1 1/2 κιλό γιαούρτι πλήρες ή κρέμα γάλακτος 35%
1 βανίλια
250 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το μέλι και το βράζετε μέχρι να ζεσταθεί.
Προσθέτετε τη σόδα και αποσύρετε για λίγο την κατσαρόλα από τη φωτιά, γιατί σχηματίζεται πολύς αφρός.
Συνεχίζετε να βράζετε το μείγμα ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να γίνει πολύ σκούρο και αρχίσει να μυρίζει λίγο σαν καμένο. Δεν πρέπει να το βράσετε παραπάνω, γιατί θα γίνει κάρβουνο.
Προσθέτετε το βούτυρο, ανακατεύετε και το αφήνετε λίγο να κρυώσει.
Σ’ ένα μίξερ χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Προσθέτετε το χλιαρό μείγμα του μελιού στο μείγμα των αβγών ανακατεύοντας συνεχώς.
Κατόπιν προσθέτετε αλεύρι και ανακατεύετε πολύ καλά όλο το μείγμα, έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προθερμαίνετε  το φούρνο στους 180°C. Σε μία λαδόκολλα με διάμετρο 30 εκ. βάζετε λίγο από το μείγμα και το απλώνετε να πάει σε όλη την επιφάνεια.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τσέρκι. Κάθε παντεσπάνι πρέπει να είναι πολύ λεπτό, τόσο όσο να μη φαίνεται το χαρτί.
Αν το χαρτί γλιστράει, το βάζετε πάνω σε μία λίγο βρεγμένη πετσέτα.
Ψήνετε, μέχρι το παντεσπάνι να πάρει χρώμα, περίπου 5-7 λεπτά το κάθε ένα. Κάθε παντεσπάνι, που ψήνεται, το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.

Για την κρέμα

Χτυπάτε το γιαούρτι ή την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια και τη ζάχαρη. Παίρνετε 1 παντεσπάνι και βάζετε γέμιση. Από πάνω άλλο παντεσπάνι και γέμιση, μέχρι να τελειώσουν όλα τα παντεσπάνια.
Αφήνετε 1-2 παντεσπάνια για πασπάλισμα. Βάζετε την υπόλοιπη κρέμα γύρω γύρω στις πλευρές και ψιλοκόβετε στο μπλέντερ τα παντεσπάνια, που αφήσατε.
Πασπαλίζετε με το μείγμα αυτό την επιφάνεια της τούρτας μελιού και τις πλευρές. Αν θέλετε στο τέλος μπορείτε να πασπαλίσετε την τούρτα μελιού Μεντόβικ και με καρύδια.
newsbeast.gr