Η τελική εκτίμηση για τα Ρίχτερ που «ταρακούνησαν» την Αττική

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 23:50 την Τρίτη στην ανατολική Αττική, σύμφωνα με νεότερη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για δόνηση 3,8 Ρίχτερ, ενώ το Ευρωμεσογειακό έκανε λόγο για 4 Ρίχτερ.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 29 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας, κοντά στο Γραμματικό, με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα πέντε χιλιόμετρα.
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας, το επίκεντρο εντοπίζεται κοντά στο Σέσι Μαραθώνα.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός λόγω μικρού εστιακού βάθους, ωστόσο σημείωσε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Συμπλήρωσε ότι τα ρήγματα που υπάρχουν στην περιοχή είναι μικρά, καθώς και ότι οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο.
Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ ο κ. Λέκκας εμφανίστηκε και πάλι καθησυχαστικός.
Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτά τα ρήγματα δεν μπορούν να δώσουν μεγαλύτερους σεισμούς».
Ο κ. Λέκκας τόνισε ακόμα ότι δεν γίνεται διασπορά και έτσι δεν έχει μετακινηθεί η δραστηριότητα στον Ωρωπό ή το Νότιο Ευβοϊκό.
Ανέφερε ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική, εξαιτίας του μικρού εστιακού του βάθους και σημείωσε ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει ξαναδώσει σεισμικές δονήσεις, χωρίς ωστόσο να συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας.
Ο κ. Λέκκας επεσήμανε ότι ο συγκεκριμένος σεισμός συνδέεται με το σμήνος σεισμός που είχε εμφανιστεί πριν περίπου ένα μήνα στην συγκεκριμένη περιοχή.
newsbeast.gr

Σχόλια