Σε επιφυλακή η Αθήνα για κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία

Φόβοι για νέο επεισόδιο, «καυτός» μήνας ο Απρίλιος

Θερμός αναμένεται να είναι ο φετινός Απρίλιος όσον αφορά τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία. Η Αθήνα φοβάται θερμό επεισόδιο με τη γείτονα χώρα, που αυξάνει διαρκώς την προκλητική της στάση.
Χθες ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ χαρακτήρισε τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο «άμυαλο» κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του για τους Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Καμμένος είχε πει: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο όμηροι, κρατούμενοι στις φυλακές της Τουρκίας. Θα τους βγάλουμε, θα τους απελευθερώσουμε, θα γυρίσουν πίσω».
Σύμφωνα με την τουρκική έκδοση του πρακτορείου Sputnik και την Haberler, ο Τσελίκ, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον γάλλο υπουργό Άμυνας Ζαν Υβ Λαντριάν επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως ζήτησε από τους ευρωπαίους αξιωματούχους να κάνουν παρατηρήσεις στον έλληνα υπουργό. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να προειδοποιηθούν οι Έλληνες για τις δηλώσεις τους» είπε χαρακτηριστικά.
O κ. Καμμένος πριν τρεις ημέρες, ερωτώμενος από δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου είχε πει χαρακτηριστικά: «Εμείς είμαστε σοβαροί, εάν όμως παραβιάσουν την εθνική μας κυριαρχία θα απαντήσουμε όπως πρέπει. Δεν θα πάμε όμως να παίξουμε ένα παιχνίδι έντασης, όπως αυτό που θέλουν να το δημιουργήσουν. Χωρίς να υποχωρούμε των δικών μας θέσεων».
Η Τουρκία αυξάνει τις μεταναστευτικές ροές και σε αυτή την τακτική η Ελλάδα απαντά με διεθνοποίηση του θέματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και με δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας, ενώ και η εξέλιξη των τουρκικών επιχειρήσεων στο Αφρίν της Συρίας προδιαγράφουν μια θερμή περίοδο.
Σε αυτό το κλίμα θα μεταφερθούν σε Αιγαίο και Έβρο 7.000 στρατιώτες, «3.500 προσωπικό θα μεταφερθεί στα νησιά, στη δύναμη της ΑΣΔΕΝ, η οποία μετατρέπεται σε Στρατηγείο Αρχιπελάγους και άλλοι 3.500, μόνιμο και στρατεύσιμο προσωπικό, θα μεταφερθούν στον Έβρο», όπως ανέφερε ο Πάνος Καμμένος. Τον Απρίλιο αναμένονται να γίνουν επίσης πολυήμερες διακλαδικές ασκήσεις σε Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.
Στις θερμές σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία αναφέρεται και η Γερμανία. Για «παιχνίδι με τη φωτιά στο Αιγαίο» κάνουν λόγο οι εφημερίδες Frankfurter Rundschau και Badische Zeitung, σύμφωνα με την Deutsche Welle, επισημαίνοντας ότι «οι δύο νατοϊκοί εταίροι ερίζουν επί δεκαετίες για τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο».
newsbeast.gr

Σχόλια