Κέικ βασιλόπιτα με γεύση τσουρεκιού


Υλικά

80 γρ. αμύγδαλο φιλέ

1 αυγό χτυπημένο, για το άλειμμα

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

30 ml κονιάκ

70 ml γάλα

4 μεγάλα αυγά, σε θ.δ.

5 γρ. μαχλέπι, σε σκόνη

1 γρ. μαστίχα, σε σκόνη

1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη

2 κουτάκια βανίλια

ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι

260 γρ. ζάχαρη

325 γρ. βούτυρο γάλακτος, σε θ.δ.

λίγο βούτυρο και λίγο αλεύρι, για το άλειμμα της φόρμας

Εκτέλεση

- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ΊC. Βουτυρώνουμε τη φόρμα και την πασπαλίζουμε με αλεύρι. Τη χτυπάμε για να πέσει η περίσσεια αλευριού και την αφήνουμε στην άκρη.

- Χτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να σχηματίσουν ένα μείγμα άσπρο και αφράτο.

- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τα αυγά, το γάλα, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες και τα μπαχαρικά (μοσχοκάρυδο, μαστίχα, μαχλέπι). Ενώ δουλεύει σε μέτρια ταχύτητα το μίξερ, ρίχνουμε αργά-αργά το μείγμα των αυγών και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

- Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.

- Συνεχίζουμε το χτύπημα στη χαμηλή ένταση του μίξερ και προσθέτουμε μία-μία κουταλιά όλο το αλεύρι με το μπέικιν.

- Αδειάζουμε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα και στρώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.

- Με ένα πινέλο, αλείφουμε απαλά με λίγο χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.

- Ψήνουμε το κέικ βασιλόπιτα για 40-45 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.

Πηγή: AB FOODSTORIES

Σχόλια