Εντολή σε 800.000 κατοίκους στην Ιαπωνία να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις στο νησί Κιούσου έχουν σημάνει συναγερμό

Τον κίνδυνο πλημμυρών, κατολισθήσεων και καταστροφών εγείρουν οι σφοδρές βροχοπτώσεις στο νότιο νησί Κιούσου και για τον λόγο αυτό οι Αρχές της Ιαπωνίαςέδωσαν εντολή να απομακρυνθούν από τις κατοικίες τους σχεδόν 800.000 πολίτες και να αναζητήσουν καταφύγιο στα ειδικά καταφύγια και τις ασφαλείς περιοχές που έχουν ορίσει.
Κατά τόπους στο νησί αυτό έχουν σημειωθεί κατακρημνίσεις έως και 1.000 χιλιοστών από την Παρασκευή και μετεωρολόγοι περιμένουν νέες καταιγίδες έως και 350 χιλιοστών ως το μεσημέρι της Παρασκευής, σύμφωνα με το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Εκδόθηκαν εντολές απομάκρυνσης σχεδόν 600.000 πολιτών της πόλης Καγκοσίμα και δύο μικρότερων πόλεων στην ίδια νομαρχία, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Σε άλλους 310.000 κατοίκους του νησιού συστάθηκε να αναζητήσουν καταφύγιο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Στο Τόκιο, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι οι κάτοικοι πρέπει να «λάβουν μέτρα προστασίας της ζωής τους», ιδίως φεύγοντας «έγκαιρα» από περιοχές υψηλού κινδύνου, ενώ διέταξε τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να προετοιμαστούν για επιχειρήσεις διάσωσης, εάν απαιτηθούν τέτοιες.
Ο Άμπε δέχθηκε οξύτατες επικρίσεις τον περασμένο Ιούλιο για την πολύ καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησής του όταν τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν κατολισθήσεις και πλημμύρες οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 200 και πλέον ανθρώπους. Επρόκειτο για τη χειρότερη καταστροφή στην Ιαπωνία εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων τα τελευταία 36 χρόνια.

newsbeast.gr

Σχόλια