Τρεις ελληνικές παραλίες στις 20 καλύτερες της Ευρώπης

Ποιες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του Conde Nast Traveler

Τη λίστα με τις 20 καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες η «βίβλος» του ταξιδιού Conde Nast Traveler, ανάμεσα στις οποίες φιγουράρουν και τρεις ελληνικές.
Από δημοφιλείς ακρογιαλιές στην Ιταλία και την Ελλάδα, ακτές σε νησάκια της Γαλλίας και της Ισπανίας ακόμη και κρυμμένα διαμαντάκια στη Σουηδία, η λίστα του δημοφιλούς ταξιδιωτικού περιοδικού τα έχει όλα.
Η πρώτη ελληνική παραλία που συναντάται ανάμεσα στις επιλογές του, λοιπόν, βρίσκεται στη δεύτερη θέση και δεν είναι άλλη από το Ναυάγιο της Ζακύνθου. H πιο πολυφωτογραφημένη παραλία της Ζακύνθου, ίσως και ολόκληρης της χώρας, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, στην ευρύτερη περιοχή των Βολιμών, σε απόσταση 22 χλμ. από το κέντρο της πόλης της Ζακύνθου.
Το δημοφιλές Ναυάγιο οφείλει το όνομά του στο ναυάγιο του 1983 που ξέβρασε στην αμμουδερή ακτή της το εμπορικό πλοίο Παναγιώτης, το οποίο μετέφερε λαθραία τσιγάρα.


Το εντυπωσιακό τοπίο της παραλίας του Ναυαγίου θα σας μαγέψει με το σκουριασμένο κουφάρι του πλοίου να είναι «ξαπλωμένο» στη χρυσαφένια αμμουδιά, η οποία περιβάλλεται από τα τιρκουάζ νερά του Ιονίου, ενώ στο πίσω μέρος του κόλπου υψώνονται επιβλητικά, απόκρημνα βράχια.
Δύο θέσεις πιο κάτω, τέταρτο στη σειρά, βρίσκεται το ονειρικό Ελαφονήσι στα Χανιά, μία από τις πιο δημοφιλείς στο εξωτερικό παραλίες, όχι μόνο της Κρήτης, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Εντοπίζεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Χανίων και απέχει περίπου 1,5 ώρα (75 χλμ.) με το αυτοκίνητο από το κέντρο της πόλης των Χανίων.
Σε πολλά σημεία της απέραντης αμμουδιάς της, εκεί που σκάει το κύμα, θα παρατηρήσετε τις ροζ αποχρώσεις της άμμου και μικρά κοχυλάκια. Η ακρογιαλιά με το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, τη λιμνοθάλασσα που δημιουργείται και τα καταγάλανα αβαθή νερά έχει αναδειχτεί προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο Natura 2000.
Η πρώτη δεκάδα συμπληρώνεται με την τρίτη ελληνική παραλία της λίστας, το σεληνιακό Σαρακίνικο στη Μήλο, μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες ολόκληρης της χώρας.
Το ιδιαίτερο σεληνιακό τοπίο του –η φήμη του κάνει το γύρο του κόσμου και συγκεντρώνει κάθε χρόνο στο νησί αμέτρητους τουρίστες που έρχονται να το ανακαλύψουν από κοντά– οφείλεται στους ενδιαφέροντες βραχώδεις σχηματισμούς των ασβεστολιθικών πετρωμάτων και εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, σε απόσταση 10' με το αυτοκίνητο από τον Αδάμαντα, το λιμάνι της Μήλου.
Δείτε ολόκληρη τη λίστα του Conde Nast Traveler:
  1. Νησί Faro, Σουηδία
  2. Ναυάγιο, Ζάκυνθος
  3. Νησί Riigen, Γερμανία
  4. Ελαφονήσι, Χανιά
  5. San Fruttuoso, Λιγουρία, Ιταλία
  6. Kvalika, Νησιά Lofoten, Νορβηγία
  7. Cala Macarella, Μενόρκα, Ισπανία
  8. Sveti Stefan, Μαυροβούνιο
  9. Durdle Door, Dorset, Αγγλία
  10. Σαρακίνικο, Μήλος
  11. Oludeniz, Τουρκία
  12. Black Sand, Vik, Ιρλανδία
  13. Luskentyre Sands, Isle of Harris, Σκωτία
  14. Praia da Marinha, Πορτογαλία
  15. Zlatni Rat, Brac, Κροατία
  16. Islas Cies, Ισπανία
  17. Ile de Proquerolles, Γαλλία
  18. Cala Tonnarella, Σικελία, Ιταλία
  19. Tisvilde, Δανία
  20. Cape Greco, Κύπρος

Σχόλια