Εκπληκτικές εικόνες από τρία υπέροχα ποτάμια της χώρας

Το μεγαλείο της φύσης σε πρώτο πλάνο

Τοπία πλούσια σε φυσική ομορφιά αποκαλύπτονται με μια επίσκεψη σε κάποιο από τα ποτάμια της χώρας. Εντυπωσιακές φωτογραφίες που αποτυπώνουν το μεγαλείο της φύσης ξελογιάζουν όποιον τις θαυμάσει και πολύ περισσότερο τον επισκέπτη που θα βρεθεί εκεί.
Η άγρια ομορφιά της φύσης προσελκύει επισκέπτες από διάφορα σημεία του κόσμου, που επιλέγουν τα ποτάμια που ακολουθούν για μια εξόρμηση στη καρδιά της ελληνικής υπαίθρου.

Λούσιος

Αν και δεν πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα ποτάμια της χώρας, καθώς είναι ένας από τους παραποτάμους του Αλφειού, με μήκος μόλις 23 χιλιομέτρων, είναι εντυπωσιακός και σίγουρα όμορφος λόγω του τοπίου που τον περιβάλει.
Οι πηγές του Λούσιου βρίσκονται στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, κοντά στο χωριό Καλονέρι και νοτιότερα στην περιοχή της αρχαίας Θεισόας, στο νομό Ηλείας, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος τους οι όχθες του «στεφανώνονται» από κοφτερούς βράχους, που δεν επιτρέπουν το πέρασμα ανάμεσά τους.
Με αυτόν τον τρόπο, όμως, δημιουργήθηκε το πανέμορφο φαράγγι του, που προστατεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού ως «περιοχή ενιαίου αρχαιολογικού χώρου», με τη χλωρίδα και την πανίδα να συνυπάρχουν αρμονικά.

Αώος

O μοναδικός ποταμός της Ελλάδας που φιλοξενεί σπάνια είδη φυτών και ζώων, αποτελεί αγαπημένο προορισμό των λάτρεων του καγιάκ, οι οποίοι φτάνουν εδώ από διάφορα μέρη του κόσμου για να απολαύσουν τα καθαρά νερά και την άγρια ομορφιά της φύσης.
Ο Αώος ξεκινάει το ταξίδι του από τη Βόρεια Πίνδο –απ’ όπου πηγάζει–, διαρρέει μια μεγάλη περιοχή (έχει συνολικό μήκος 260 χιλιόμετρα, με τα λιγότερα χιλιόμετρα να είναι στην Ελλάδα) και καταλήγει στην Αδριατική.

Αχελώος

O δεύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας, πηγάζει από την οροσειρά της Πίνδου και συγκεκριμένα το βουνό Λάκμος, κι έπειτα από διαδρομή 220 χιλιομέτρων εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος.
Στον ρου του, ο Αχελώος περνά από τον νομό Τρικάλων, στα όρια των νομών Καρδίτσας και Άρτας, Ευρυτανίας και Αιτωλοκαρνανίας.
Διαδοχικά περνά και από τις τεχνητές λίμνες Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου ενώ δέχεται τα νερά των ποταμών Αγραφιώτη, Ταυρωπού, Τρικεριώτη και Ινάχου. Ο Αχελώος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ποτάμια οικοσυστήματα της χώρας ενώ έχει μεγάλη σημασία και από πλευράς υδροηλεκτρικής παραγωγής.
Πηγή: newsbeast.gr

Σχόλια