Πώς μπορεί να συνδέονται ο «Turkofagos» στη Νέα Ζηλανδία και ο Τούρκος δράστης στην Ουτρέχτη

Τραγική σύμπτωση ή μανία εκδίκησης οι δύο επιθέσεις;

Σοκαρισμένη η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί μια αλληλουχία ένοπλων επιθέσεων, που εξωτερικά δείχνουν να έχουν σημεία σύνδεσης μεταξύ τους, καθώς τις «ενώνει» η Τουρκία, χωρίς ωστόσο να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας τραγικής σύμπτωσης.
Σήμερα το μεσημέρι στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, ένοπλος άνοιξε πυρ σε τραμ με αποτέλεσμα να σκοτώσει τουλάχιστον τρεις ανθρώπους και να τραυματίσει άλλους εννέα. Ο δράστης, σύμφωνα με τις Αρχές, είναι ένας 37χρονος Τούρκος, ονόματι Gökman Tanis.

Η ολλανδική αστυνομία εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση προς τους πολίτες και έκανε λόγο για τρομοκρατική ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα έγινε γνωστό πως ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν σήμερα το πρωί σε διάφορα σημεία της Ουτρέχτης.
Την περασμένη Παρασκευή, στη Νέα Ζηλανδία σημειώθηκε επίσης επίθεση ενόπλου, που έχει τραγικό απολογισμό μέχρι στιγμής 50 νεκρούς και πολλούς σοβαρά τραυματισμένους.
Την επίθεση πραγματοποίησε, σύμφωνα με τις Αρχές της χώρας της Ωκεανίας, ο 28χρονος Αυστραλός Μπρέντον Τάραντ σε δύο μουσουλμανικά τεμένη, την ώρα της προσευχής, καθώς η Παρασκευή είναι η ιερή ημέρα των Μουσουλμάνων.
Το σημείο που μπορεί να συνδέει τα δύο χτυπήματα «κρύβεται» στη λέξη «Τουρκοφάγος» που ήταν γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες (Turkofagos) στην κάννη του πυροβόλου όπλου του Αυστραλού.
Ο δράστης φαίνεται να έχει πραγματοποιήσει ταξίδια στα Βαλκάνια και ειδικότερα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, γεγονός που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Αρχών.
Ο Τάραντ είχε φροντίσει να αφήσει το ιδεολογικό του στίγμα σε μανιφέστο που είχε γράψει λίγες ημέρες πριν πραγματοποιήσει το χτύπημα, στο οποίο εξαπολύει επίθεση εναντίον των Μουσουλμάνων αλλά και των εχθρών της ανωτερότητας της «λευκής φυλής», απειλώντας μάλιστα ευθέως ακόμη και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
Το κομμάτι όμως του κειμένου του Αυστραλού που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μπορεί να λειτουργήσει ως μία τραγική προοικονομία για το σημερινό τρομοκρατικό χτύπημα στην Ουτρέχτη, είναι το σημείο που ο Τάραντ αφιερώνει για να εκτοξεύσει τις απειλές του προς την Τουρκία.
«Μπορείτε να ζείτε ειρηνικά στα δικά σας εδάφη και μπορεί να μην σας πειράξει κανείς. Στην ανατολική πλευρά του Βοσπόρου. Αλλά αν επιχειρήσετε να ζήσετε σε ευρωπαϊκά εδάφη, οπουδήποτε δυτικά του Βοσπόρου, θα σας σκοτώσουμε και θα σας διώξουμε από τα εδάφη μας. Ερχόμαστε για την Κωνσταντινούπολη και θα καταστρέψουμε κάθε τζαμί και κάθε μιναρέ στην πόλη. Η Αγία Σοφία θα ελευθερωθεί από τους μιναρέδες και η Κωνσταντινούπολη θα ανήκει ξανά δικαιωματικά στους χριστιανούς. Φύγετε όσο έχετε ακόμα την ευκαιρία» γράφει ο 28χρονος και καταλήγει, ολοκληρώνοντας το παραλήρημά του: «Μέχρι η Αγία Σοφία να είναι ελεύθερη από τους μιναρέδες, οι Ευρωπαίοι άνδρες είναι άνδρες κατ' όνομα μόνο».
Τα στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουν έρθει στην επιφάνεια δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τη θεωρία ότι οι δύο επιθέσεις συνδέονται ή απλώς αποτελούν μια τραγική σύμπτωση και συμπίπτουν χρονικά, χωρίς η μία να προκύπτει από την άλλη.
Σίγουρα όμως δείχνουν για ακόμη μια φορά ότι ο σύγχρονος κόσμος βασανίζεται από πάθη και διαχωρισμούς, που με μία διαστρεβλωμένη έννοια οδηγούν σε βία και όλεθρο.
Η ισλαμιστική τρομοκρατία και η αντιμουσουλμανική υστερία βρίσκονται στο προσκήνιο και αποτελούν, χωρίς να μπορούν ξεκάθαρα να διαχωριστούν, τις εκδηλώσεις ενός τυφλού μίσους, που γεννά ερωτήματα για τη συνύπαρξη των λαών.

Σχόλια