Κούλουμα στην Ελλάδα


Τα Κούλουμα, ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας γιορτάζονται κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα, σηματοδοτώντας την έναρξη της Σαρακοστής και το τέλος της εορταστικής περιόδου της αποκριάς.

Απαραίτητο συμπλήρωμα της Καθαράς Δευτέρας αποτελεί το πέταγμα του χαρταετού, με τα ποικίλα χρώματα και σχέδια, από μικρούς και μεγάλους, πιθανόν για να πετάξουν μακριά κάθε έγνοια του χειμώνα, καθώς μπαίνει η άνοιξη.
Το πιάτο της ημέρας περιλαμβάνει νηστίσιμα, ως αποτοξίνωση από το πλούσιο φαγοπότι της Αποκριάς: Χαλβάς, ταραμάς, ελιές, πίκλες, θαλασσινά, φασολάδα, έχουν την τιμητική τους. Τα νηστίσιμα συνοδεύονται από τη λαγάνα, ένα είδος άρτου χωρίς προζύμι, με ελλειπτικό σχήμα και πεπλατυσμένος για να ψήνεται εύκολα.

Σε όλη σχεδόν την Ελλάδα –και σε διάφορες παραλλαγές– το χορευτικό δρώμενο, το λεγόμενο Γαϊτανάκι, έθιμο που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, ξεσηκώνει μικρούς και μεγάλους.

Η έντονη αθυροστομία και η καυστική σάτιρα είναι από τα χαρακτηριστικά της Καθαράς Δευτέρας σε πολλούς εορτασμούς της ανά την επικράτεια:

Του Κουτρούλη ο Γάμος στη Μεθώνη Μεσσηνίας


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο zougla.gr

Σχόλια