Σήμερα στις 20:00 στον Alpha το ντοκιμαντέρ του Χριστόφορου Παπακαλιάτη για την ActionAid Hellas

«Ένας κόσμος», ένα ταξίδι γεμάτο χαμόγελα - Δείτε το τρέιλερ

Σε τρεις χώρες δράσης της ActionAid βρέθηκε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «Ένας κόσμος» και το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί σήμερα από τον Alpha στις 20:00.
Ο δημοφιλής ηθοποιός και σκηνοθέτης, Χριστόφορος Παπακαλιάτης, αποφάσισε να γυρίσει την πρώτη ταινία χωρίς σενάριο για να μιλήσει για το έργο της οργάνωσης σε όλο τον κόσμο.


Τα γυρίσματα ξεκίνησαν από τη Γκάνα. Το ταξίδι συνεχίστηκε στις σεισμόπληκτες περιοχές της κοιλάδας του Κατμαντού και τις περιθωριοποιημένες μουσουλμανικές κοινότητες του νοτιοδυτικού Νεπάλ και ολοκληρώθηκε στην Αθήνα.
Και στις τρεις χώρες ο σκηνοθέτης εντυπωσιάστηκε από το έργο της ActionAid και γνώρισε ανθρώπους που, παρά τις δυσκολίες, κατάφεραν τελικά να σταθούν στα πόδια τους και να αλλάξουν τη ζωή τους. Την καρδιά του έκλεψαν τα χαμογελαστά πρόσωπα των παιδιών.
Ακολουθεί η συνέντευξη που έδωσε στο news.gr
-Ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη όταν σας ζητήθηκε από την ActionAid Hellas να κάνετε μια ταινία χωρίς σενάριο;
Ότι θέλω να την ζήσω αυτήν την εμπειρία. Θυμάμαι είπα αμέσως ΝΑΙ.
-Η εικόνα που αντικρίσατε και θα μείνει για πάντα χαραγμένη μέσα σας και γιατί;
Δεν είναι μία εικόνα. Είναι πάρα πολλές. Αυτό είναι και το διαφορετικό σε ένα τέτοιο ταξίδι. Το ότι έρχεσαι αντιμετώπος με εκατοντάδες εικόνες που όλες τους είναι ακραία διαφορετικές μεταξύ τους.
-Γκάνα, Νεπάλ και Ελλάδα. Τρεις διαφορετικές χώρες, ένας κόσμος. Ποιο είναι το κοινό των τριών χωρών που εντοπίσατε μετά το τέλος του ταξιδιού σας;
Τα παιδιά. Τα παιδιά είναι το κοινό. Αλλά και η αξιοπρέπεια που όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως χωράς και γλώσσας, επιζητούν.
-Τι περιμένατε να αντικρίσετε στο ταξίδι σας και τι αντικρίσατε στην πραγματικότητα; Πόσο διαφορετικό ήταν αυτό που είδατε από αυτό που περιμένατε να δείτε;
Είχα πολύ σωστή ενημέρωση από την ActionAid για όλες τις αποστολες και έγινε ένας πολύ οργανωμένος σχεδιασμός από τις ActionAid της Γκάνα και του Νεπάλ, έτσι ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως. Έτσι δεν φανταζόμουν κάτι διαφορετικό από αυτό που είδα. Όμως όσο προετοιμασμένος και αν είσαι για ένα τέτοιο ταξίδι, είναι πολύ διαφορετικό να το βιώνεις από να το διαβάζεις ή να το συζητάς σε ένα γραφείο. Αν μου έκανε εντύπωση κάτι, αυτό ήταν στην Αφρική που μετά τις πρώτες μέρες άρχισα να προσαρμόζομαι και να λειτουργώ πολύ άνετα. Η Αφρική είναι ένα μαγικό μέρος.
-«Nothing Gonna Change My World» ακούγεται στο ντοκιμαντέρ. Τι είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει στις τρεις χώρες για να αλλάξει ο κόσμος προς το καλύτερο;
Τον στίχο αυτόν τον επέλεξα επίτηδες, ως σχήμα οξύμωρο. Πιστεύω ότι μπορούν να αλλάξουν πολλά πράγματα στον κόσμο γύρω μας και η αλήθεια είναι ότι κατά εποχές αλλάζουν. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές αλλά όχι απαισιόδοξοι και ισοπεδωτικοί. Το θέμα είναι να υπάρχει γνώση. Η γνώση είναι το κλειδί στο να μην αφήνεις κανέναν να σε φέρει σε τέτοια δυσάρεστα σημεία, όπως αυτά που συναντήσαμε. Η ΑΓΝΟΙΑ είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε κάποιον. Και δυστυχώς ζούμε σε εποχές που υπάρχει πολύ άγνοια.
-Το μεγαλύτερο κακό το κάνει o άνθρωπος στον κόσμο;
Ναι, στον κόσμο και κατά προέκταση στον εαυτό του. Ειναι τεράστιο λάθος να διαχωρίζουμε τον εαυτό μας από τον κόσμο. Ο εαυτός μας και ο κόσμος γύρω μας συνδέονται άμεσα. Όμως ένα χαρακτηριστικό του ανθρώπου είναι πως ενώ μπορεί να είναι ικανός για το ΚΑΚΟ, την ίδια στιγμή είναι ικανός και για το μεγαλύτερο ΚΑΛΟ.
-Υπάρχουν πλάνα που δεν τα συμπεριλάβατε στο ντοκιμαντέρ γιατί τα θεωρήσατε πολύ σκληρά;
Όχι.
Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ:

Σχόλια