Τσελέντης: Κατά 5 εκατοστά μετακινήθηκε η Ζάκυνθος, ίσως να μην έχει γίνει ο κύριος μετασεισμός

Τι αναφέρει αναλυτικά ο σεισμολόγος

Για μια σεισμική ακολουθία που θα κρατήσει ακόμη και μήνες στη Ζάκυνθο, κάνει λόγο ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, υπογραμμίζοντας πως σεισμοί μεγαλύτεροι των 5 Ρίχτερ μπορεί να σημειωθούν ακόμη και σε βάθος μηνών.
Ωστόσο, προσθέτει ότι η μετασεισμική ακολουθία στο νησί συνεχίζεται κανονικά.
Σε ανάρτησή του στο Facebook ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης αναφέρει χαρακτηριστικές λεπτομέρειες της μετακίνησης καθώς και την σεισμική εξέλιξη που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή.
Τι αναφέρει αναλυτικά ο κ. Άκης Τσελέντης:
«Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται κανονικά και αναμένεται να διαρκέσει με σταδιακά ελαττούμενη συχνότητα εμφάνισης μετασεισμών (αριθμός μετασεισμών ανα μέρα) ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΩΝ.
Είναι νωρίς ακόμα να πούμε ότι ο 5,6 υπήρξε ο κυρίως μετασεισμός και είναι υπαρκτή η πιθανότητα να έχουμε και άλλους της ίδιας τάξης μεγέθους ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.
Σημερινή ανάλυση των GPS δεδομένων μας έδειξε ότι η πόλις της Ζακύνθου μετατοπίστηκε περίπου ΝΔ 5cm και όχι 3cm όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Το Κερί σίγουρα μετατοπίστηκε περισσότερο αλλά δεν έχουμε σχετικό όργανο στη περιοχή.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η πόλις του Πύργου μετατοπίστηκε προς τα ΔΥΤΙΚΑ κατα 1,7cm. ΜΕΧΡΙΣ ΣΤΙΓΜΗΣ τα δίκτυά μας δεν δείχνουν μετανάστευση των επικέντρων προς άλλο κοντινό ρήγμα».
newsbeast.gr