Κρυμμένα καφενεία στην Αθήνα που αξίζει να ανακαλύψεις

Τίμιο φαγητό, χαμηλές τιμές και αυθεντική ατμόσφαιρα σε παρεΐστικο κλίμα

Υμνώντας την απλότητα και την αυθεντικότητα, έχουν καταφέρει να κερδίσουν το κοινό και να αντέξουν στο χρόνο. Ετοιμαστείτε για… μερακλίδικες στιγμές με τίμιους- γευστικούς  μεζέδες και νοσταλγική ατμόσφαιρα, σε οκτώ όχι και τόσο εμφανή καφενεία της Αθήνας.
Πρόκειται για σημεία που διατηρούν μία ταυτότητα που αξίζει να ανακαλύψετε και να επιβεβαιώσετε για μία ακόμη φορά, ότι τα απλά και ανεπιτήδευτα είναι και αυτά που καθιερώνονται ως στέκια της παρέας.

Συντρίμμι

Κρυμμένο σε ένα στενάκι πίσω από τον κεντρικό πεζόδρομο του Θησείου (Αμφικτύονος 33), το Συντρίμμι είναι ένα συνεργατικό καφενείο και φιλοξενείται σε μια πανέμορφη κατοικία του 19ου αιώνα. Η εντυπωσιακή γαλάζια πόρτα ανοίγει και πίσω της προβάλλει ένας χώρος φτιαγμένος με αγάπη και πολύ μεράκι. Ανοιχτό από το πρωί, σερβίρει καφέ και νόστιμους μεζέδες, γλυκόπιοτη ρακή και κρασάκι. Κάθε Κυριακή διοργανώνει events με ζωντανή μουσική.

Το Λαΐνι

Αυθεντικό κρητικό καφενείο σε μια ήσυχη γωνιά του Κεραμεικού (Αρτεμισίου 40). Σας καλημερίζει από νωρίς το πρωί με καφέ, ενώ όσο περνάει η ώρα σερβίρει νόστιμους κρητικούς μεζέδες με διαλεχτά καλούδια από την Κρήτη.
Αυγά με στάκα, παραδοσιακή σφακιανόπιτα, σπιτικά ντολμαδάκια και χοχλιοί μπουμπουριστοί στα κρητικά πιάτα που σίγουρα θα δοκιμάσετε. Συνδυάστε με παγωμένη κρητική ρακή ή ρακόμελο. Συχνά θα συναντήσετε ζωντανή μουσική με λαούτο και λύρα.

Κονσερβοκούτι

Με χαμηλές τιμές που ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα, το Κονσερβοκούτι (Ιπποκράτους 148 & Βατάτζη) αποτελεί ευχάριστη έκπληξη σε όσους το ανακαλύψουν. Ψηλά στην Ιπποκράτους, σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό, ανεβαίνετε λίγα σκαλάκια για να βρεθείτε σε ένα περιβάλλον με ατμόσφαιρα παλιού καφενείου.
Στο μαυροπίνακα αναγράφονται τα πιάτα ημέρας, ενώ διαθέτει κατάλογο με λίγες και καλές γευστικές επιλογές που συνοδεύουν ιδανικά τη ρακή, το τσίπουρο ή το χύμα κρασί της επιλογής σας.

Τα Κύθηρα

«Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε», λέει το τραγούδι, όμως εσείς θα τα βρείτε κοντά στο Σύνταγμα και πιο συγκεκριμένα στη στοά Τοσίτσα επί της Κολοκοτρώνη. Τα Κύθηρα είναι ένα παραδοσιακό καφενείο με γοητεία παλιάς Αθήνας, κρυμμένο στον προθάλαμο μιας πολυκατοικίας με γραφεία.
Απλές γεύσεις, νόστιμα μαγειρευτά και νοσταλγική ατμόσφαιρα –εδώ κάποτε στεγάζονταν τα μοδιστράδικα της πόλης– είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας του. Ό,τι πρέπει για μεσημεριανή μεζεδοκατάσταση για όσους δραστηριοποιούνται ή βολτάρουν στο κέντρο.

Αυλή

Μυστική αυλή στο κέντρο της πόλης, στην καλλιτεχνική γειτονιά του Ψυρρή (Αγίου Δημητρίου 12). Μία μικρή πόρτα μεταξύ μιας βιομηχανίας ρούχων και μιας αποθήκης οδηγεί σε αυτήν την κρυφή αυλή, που λειτουργεί ως καφενείο από την εποχή της Κατοχής.
Το περιβάλλον φέρνει στο νου εικόνες από τη δεκαετία του '50 με τη μακρόστενη αυλή, τις ασβεστωμένες σκάλες, τα μπλε πορτοπαράθυρα και τα καρό τραπεζομάντιλα. Ο σημερινός ιδιοκτήτης έχει αναλάβει τα ηνία από το 1985, διατηρώντας, ωστόσο, τον παραδοσιακό χαρακτήρα του καφενείου.
Τα τελευταία, χρόνια, μάλιστα έχει προσθέσει και λιγοστά, μερακλίδικα μεζεδάκια στο τηγάνι (τηγανητό συκώτι, χωριάτικο λουκάνικο, σαγανάκι με παστουρμά) για να συνοδεύσετε την παγωμένη μπύρα. Οι παραγγελίες προετοιμάζονται στην ανοιχτή κουζίνα μπροστά σας και οι τιμές θυμίζουν... περασμένες εποχές.

Κρίκος

Συνεργατικό Καφενείο στο Κουκάκι (Γενναίου Κολοκοτρώνη 49), που στηρίζει μικρούς και πρωτοπόρους Έλληνες παραγωγούς. Ένας χώρος με μεγάλες τζαμαρίες που χωρίζεται σε δύο αίθουσες, η μία πιο prive ή άλλη πιο παρεΐστικη, για γευστικά μεζεδάκια που συνοδεύουν ιδανικά το τσίπουρο ή την μπύρα. Στο χώρο του διοργανώνονται διάφορα events από νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς.

Περιβολάκι

Κρυμμένο σε μια από τις ωραιότερες κρυφές πλατείες στην Πλατεία Ηούς, στα Κάτω Πετράλωνα, το Περιβολάκι διαθέτει λιτός χώρο και ζεστό- φιλόξενο περιβάλλον, όπως θα περίμενε κανείς από το στέκι της γειτονιάς του. Ό,τι πρέπει δηλαδή για χαλαρές στιγμές. Ψαγμένα μεζεδάκια, γλυκόπιοτο κρασί, φρέσκια μπύρα και βιολογικός καφές –όλα σε άκρως οικονομικές τιμές. Στα συν το χαμογελαστό και εξυπηρετικό προσωπικό.

Αστάρι

Στο μικρό δρομάκι της Μαραθώνος στο Μεταξουργείο, σε κοντινή απόσταση στις στάσεις του μετρό Μεταξουργείο και Κεραμεικός, θα να ανακαλύψετε το Αστάρι, ένα μικρό καφενείο με φιλική ατμόσφαιρα και ρετρό περιβάλλον. Κοντά τα τραπεζάκια το ένα με το άλλο, για αυθεντικό παρεΐστικό κλίμα, φθηνά ποτά και νόστιμα μεζεδάκια έκπληξη!