Το φανάρι του τρόμου στην είσοδο του Πύργου

Όσους πιάσει το κόκκινο μπορεί να πέσουν θύματα επίθεσης, κλοπής ή ληστείας

Σε «ζώνη του λυκόφωτος» έχει μετατραπεί η είσοδος του Πύργου, στον κόμβο της Φιλοθέης, με τους αρμόδιους να μοιάζουν ανήμποροι να καταστείλουν οριστικά το φαινόμενο των επιθέσεων, κλοπών και ληστειών σε βάρος των διερχόμενων οδηγών, Ελλήνων και ξένων τουριστών, που θα έχουν την… ατυχία να σταματήσουν στο κόκκινο φανάρι.
Του ανταποκριτή μας από το patrisnews.com στην Ηλεία
Οι συλλήψεις -κατά καιρούς, όπως και το απόγευμα της Τρίτης (09/10)- από την Αστυνομία είναι «παυσίπονο», αφού λίγες μέρες μετά, γυναίκες, άνδρες και παιδιά με... πλούσιο βιογραφικό παραβατικών συμπεριφορών και αξιόποινων αδικημάτων, συνεχίζουν τη δράση τους.
Τα δυο σοβαρά περιστατικά, το μεσημέρι και το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, σε βάρος ενός 54χρονου άνδρα από χωριό της Ολυμπίας και ενός ζευγαριού Αμερικανών τουριστών, φέρνει για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο την ανάγκη για λήψη σοβαρών μέτρων, που θα αποκαταστήσουν το αίσθημα ασφάλειας, θα διασφαλίζουν την σωματική ακεραιότητα των διερχομένων, την προστασία της περιουσίας και των προσωπικών τους αντικειμένων, αλλά και την «εικόνα» της πόλης στο εξωτερικό, από την οποία διέρχονται -αναγκαστικά- οι τουρίστες που φτάνουν στο Κατάκολο με τα κρουαζιερόπλοια, προκειμένου να επισκεφθούν την Αρχαία Ολυμπία.

Τον χτύπησαν, τον έσυραν, τον έκλεψαν

Το απόγευμα της Δευτέρας, ένας 54χρονος άνδρας, διερχόμενος από το σημείο με το δίκυκλο του, έγινε «στόχος» μιας ομάδας ατόμων (αποτελούμενη από άνδρες, γυναίκες και ανήλικα παιδιά), που του επιτέθηκαν, τον έριξαν κάτω από το όχημα του, του έσκισαν τα ρούχα και τον λήστεψαν, αφαιρώντας του το ποσό των 1.200 ευρώ. Χρήματα, με τα οποία ήταν προορισμένα για την πληρωμή επαγγελματικών υποχρεώσεων.
Ο άτυχος άνδρας, με ό,τι κουράγιο του είχε απομείνει, απευθύνθηκε σε φιλικά του πρόσωπα στον Πύργο και λίγη ώρα αργότερα μετέβη και κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία.
Για τη διερεύνηση του περιστατικού πραγματοποιήθηκαν μεθοδικές έρευνες από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, το απόγευμα της Τρίτης, στην Πάτρα.
Ειδικότερα, συνελήφθησαν τέσσερις γυναίκες ηλικίας 31, 18, 17 και 16 ετών και δυο άνδρες ηλικίας 26 και 24 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για ληστεία. Χθες το πρωί οδηγήθηκαν στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν ενώπιον της Ανακρίτριας, σήμερα ή αύριο.

Ένας διερχόμενος απέτρεψε μια ακόμα ληστεία

Νωρίς το μεσημέρι, γύρω στις 12:30, προηγήθηκε ένα ακόμα σοβαρό περιστατικό, με αίσια έκβαση για την Αμερικανίδα κάτοχο της τσάντας που εκλάπη, χάρη στην αντίδραση του 34χρονου Αντώνη Αποστολόπουλου από το Κοσκινά Ολυμπία, εργαζόμενου της ΕΑΣ Ηλείας - Ολυμπίας, που διερχόταν από το σημείο.
Όταν το φανάρι, επί της εθνικής οδού Πάτρας - Πύργου, με κατεύθυνση προς την Ολυμπία, άναψε κόκκινο, πέντε παιδιά, τα «γνωστά-άγνωστα» που συχνάζουν στην περιοχή των φαναριών, κύκλωσαν το λευκό ενοικιαζόμενο όχημα στο οποίο επέβαινε ζευγάρι Αμερικανών τουριστών, άνοιξαν την πίσω πόρτα, άρπαξαν την τσάντα της γυναίκας και ετράπησαν σε φυγή, με τους δυο επιβαίνοντες το οχήματος να μην έχουν προλάβει ουσιαστικά να συνειδητοποιήσουν τι συνέβη.
Το περιστατικό αντιλήφθηκε ο 34χρονος Αντώνης, συνεπιβάτης στο πίσω όχημα, που «χωρίς δεύτερη σκέψη» -όπως είπε- και χωρίς να φοβηθεί, βγήκε από το αυτοκίνητο και άρχισε να τους καταδιώκει. Λίγο μέτρα πιο μακριά, στον βοηθητικό δρόμο, κατάφερε να ακινητοποιήσει το παιδί που είχε στα χέρια του την τσάντα, την οποία και παρέδωσε λίγο αργότερα στην κάτοχο.
Η ίδια η Αμερικανίδα και ο σύντροφος της, τον ευχαρίστησαν με δάκρυα στα μάτια, αφού -όπως του είπαν- τους γλίτωσε από τεράστια ταλαιπωρία, καθώς μέσα στην τσάντα είχαν όλα τα έγγραφά τους, διαβατήρια, ταυτότητες, εισιτήρια, χρήματα και κάρτες, τα οποία αν είχαν χάσει, δεν θα μπορούσαν να φύγουν από τη χώρα.

«Έκανα ότι πρέπει να κάνει ο καθένας μας»

Αν και θέλησαν να ευχαριστήσουν, προσφέροντας και ένα χρηματικό ποσό, ο ίδιος αρνήθηκε ευγενικά. «Έκανα το αυτονόητο, αυτό που έπρεπε να κάνει ο οποιοσδήποτε, αν βρισκόταν στην ίδια θέση με εμένα», είπε ο ίδιος στην εφημερίδα «Πατρίς», σημειώνοντας πως το συγκεκριμένο φαινόμενο αποτελεί «πληγή» για την εικόνα της πόλης και για τον τουρισμό στην Ηλεία.
Ο ίδιος, ενημέρωσε το περιστατικό στην Αστυνομία (οι τουρίστες δεν θέλησαν να δώσουν περισσότερη έκταση), με τους αστυνομικούς, λίγη ώρα αργότερα, να αρχίζουν τις έρευνες, για  τον εντοπισμό των δραστών της παραπάνω επίθεσης στον 54χρονο.