Έρχονται οι έξυπνες στάσεις


Με στόχο να καταπολεμηθεί η λαθρεπιβίβαση, οι αστικές συγκοινωνίες εκσυγχρονίζονται και αποκτούν έξυπνες στάσεις, αλλά και νέα εισιτήρια. Στο Μετρό θα τοποθετηθούν στις εισόδους και τις εξόδους μπάρες ώστε μόνο οι κάτοχοι εισιτηρίων να μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται των σταθμών.

Παράλληλα, ο ΟΑΣΑ προωθεί την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος με προσθήκη ακόμα 500 στάσεων τηλεματικής και εγκατάσταση δικτύου Wifi στα οχήματα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση πεπραγμένων του ΟΑΣΑ για το 2017 που παρουσιάζει το «Έθνος».

Βάσει της παλαιότερης μελέτης για το αναλογικό σύστημα κομίστρου, το Λεκανοπέδιο θα χωριστεί σε τρεις ή τέσσερις ζώνες χρέωσης φέρνοντας φτηνότερες μετακινήσεις εντός μίας ζώνης και ακριβότερο εισιτήριο για τις μακρινές διαδρομές. 

Συγκεκριμένα προτεινόταν η τιμή του εισιτηρίου να ξεκινά από τα 0,50 ευρώ και να φτάνει έως τα 2,80 για τις πιο μακρινές περιοχές που εξυπηρετούνται σήμερα με τα ΚΤΕΛ, που θα ενταχθούν και αυτά στο σύστημα του ΟΑΣΑ. Παράλληλα, δρομολογούνται συστηματικοί έλεγχοι κομίστρου σε όλα τα μέσα καθώς ο οργανισμός προχωρά στην εκπαίδευση 65 ατόμων, οι οποίοι θα αναλάβουν τον έλεγχο στα οδικά μέσα, ενώ στόχος είναι η δημιουργία ενιαίου σώματος ελεγκτών, το οποίο θα στελεχωθεί από 160-170 άτομα.  



Σύμφωνα με το «Έθνος» οι έξυπνες στάσεις θα δίνουν πληροφορίες στους επιβάτες για 2.500 λεωφορεία και τρόλεϊ. Οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται για το χρόνο διέλευσης των οχημάτων είτε από τις οθόνες στις στάσεις, είτε μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, είτε μέσω του υπολογιστή τους.

Παράλληλα το νέο σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να δίνει πληροφορίες και εντός των οχημάτων για τις επόμενες στάσεις, την επιβατική κίνηση, ακόμα και τις ακυρώσεις ή τροποποιήσεις δρομολογίων. Μάλιστα θα υπάρχει και η δυνατότητα αυτόματης καταμέτρησης των επιβατών.

Πηγή: Έθνος