Πέρασε από την Ξάνθη ο Παναθηναϊκός

Οι πράσινοι επικράτησαν με 0-1 της τοπικής ομάδας και άρχισαν το «σβήσιμο» του -6

Ο Παναθηναϊκός των τόσων προβλημάτων έφυγε χάρη στο εκπληκτικό γκολ του Μπουζούκη με τη νίκη (1-0) από την Ξάνθη, δείχνοντας πάθος και μαχητική ψυχή!
Έτσι έπαιξαν
Ο Γιώργος Δώνης ξεκίνησε με τον Αντονί Μουνιέ στην κορυφή της επίθεσης και προτίμησε να περάσει στα χαφ τον Δημήτρη Κουρμπέλη.
Ο Διούδης υπερασπίστηκε την εστία του «τριφυλλιού», αριστερό μπακ-χαφ ο Ινσούα, δεξί ο Κουλιμπαλί. Πούγγουρας, Οικονόμου και Κολοβέτσιος η τριάδα στα στόπερ. Κουρμπέλης και Δώνης στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Χατζηγιοβάνης και Μπουζούκης πίσω από τον «φουνταριστό» Μουνιέ σε διάταξη 3-4-2-1.
Από την άλλη πλευρά, ο Μίλαν Ράσταβατς επέλεξε τον Ζίβκοβιτς κάτω από τα δοκάρια. Αριστερό μπακ ο Σιλά, δεξί ο Μπαξεβανίδης και ο Φλίσκας με τον Κασάδο στο κέντρο της άμυνας.
Ντε Λούκας και Καμαρά στην μεσαία γραμμή. Κίκε, Γέντρισεκ, Ντουρίτσκοβιτς η μεσοεπιθετική τριπλέτα και στην κορυφή της επίθεσης ο Κάστρο.
Αφεντικό... χωρίς φάσεις ο Παναθηναϊκός!
Με καλή κυκλοφορία της μπάλας, με κερδισμένες τις περισσότερες προσωπικές μονομαχίες και καλή τακτική συμπεριφορά, ο Παναθηναϊκός ήταν ανώτερος στο πρώτο ημίχρονο στα Πηγάδια, είχε την κατοχή(60-40 στο ημίωρο) αλλά όχι και τις ευκαιρίες που θα του έδιναν την δυνατότητα να μετουσιώσει την υπεροχή του πάνω στο χορτάρι. Οι «πράσινοι» παρά το νεανικό του ρόστερ και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στον σύλλογο, μπήκαν στο ματς και πήραν τα ηνία της αναμέτρησης.
Η έλλειψη συγκέντρωσης στην τελική πάσα, η απουσία ποιοτικών επαφών στο επιθετικό τρίτο(εξαίρεση το καταπληκτικό κάθετο παιχνίδι του Κουρμπέλη που ήταν δημιουργική... όαση) και η απουσία κλασσικού σέντερ φορ ήταν οι κυριότερες αιτίες που το «τριφύλλι» είχε μοναχά μία μεγάλη στιγμή. Αυτή στο 13' όπου μετά την σέντρα του Ινσούα, ο Μουνιέ στο πρώτο δοκάρι με κεφαλιά δεν κατάφερε να βρει στόχο.
Οι γηπεδούχοι περιορίστηκαν σε παθητικό ρόλο, δεν είχαν υπομονή στο παιχνίδι τους και η μετατόπιση του Γέντρισεκ στο αριστερό «φτερό» περισσότερο μπέρδεψε παρά βοήθησε τους «ακρίτες».
Σόλο... Μπουζούκης!
Στο δεύτερο μέρος η Ξάνθη ισορρόπησε, κράτησε περισσότερο την μπάλα στα πόδια της και στο 62' ο Καντά απείλησε τον Διούδη με σουτ έξω από την περιοχή.
Ο Παναθηναϊκός, όμως, στο 69' βρήκε ένα γκολ από μία φάση που συνδύασε ομαδική δουλειά και ατομική κλάση! Με συνδυασμό... καρμπόν του 1-0 στο φιλικό με τον Λεβαδειακό, ο Μπουζούκης βρήκε κάθετα και διαγώνια τον Χατζηγιοβάνη.
Ο Ζίβκοβιτς απόκρουσε το πλασέ του νεαρού έξτρεμ, όμως, ο «Μπούζου» πήρε την επαναφορά έξω από την περιοχή και με... φωτοβολίδα έστειλε την μπάλα να καρφωθεί στα δίχτυα της Ξάνθης! 1-0 για το «τριφύλλι» και όλη η ομάδα του Δώνη μια αγκαλιά!
Η είσοδος του Τζανδάρη και του Σταϊκού έδωσαν φρεσκάδα και τρεξίματα στην μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού και το παιχνίδι θα είχε τελειώσει από το 75', όταν ο Σιδηρόπουλος χάρισε την κόκκινη στον Σιλά.
Οι γηπεδούχοι στο τελευταίο δεκάλεπτο βγήκαν μαζικά στην επίθεση και ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να βρει το 2-0 που θα έβαζε τέλος στην σεμνή τελετή.
Ο Εμμανουηλίδης έφυγε δύο φορές στο... ξέφωτο στις καθυστερήσεις αλλά και στις δύο ο πορτιέρο των «ακριτών» αντέδρασε σωστά.
Οι «πράσινοι» στα τελευταία λεπτά είχαν απόλυτη συγκέντρωση, δεν απειλήθηκαν και κράτησαν μέχρι τέλους το υπέρ τους 1-0!
MAN OF THE MATCH: Γιάννης Μπουζούκης. Με τρομερή σουτάρα έξω από την περιοχή στο 69' άνοιξε το σκορ για τον Παναθηναϊκό και χάρη σε αυτή την ενέργεια, το «τριφύλλι» μπόρεσε να φύγει με ένα υπερπολύτιμο «τρίποντο» από την Ξάνθη. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός έβαλε... σφραγίδα σε ένα μεγάλο διπλό της ομάδας του στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.
ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Δημήτρης Κουρμπέλης. Σπουδαίο παιχνίδι από τον αρχηγό του Παναθηναϊκού. Στο πρώτο μέρος ήταν ο μόνος με καθοριστικές επιλογές στην δημιουργία, στο δεύτερο κράτησε σωστά μπάλα και ήταν εξαιρετικός και ανασταλτικά. Πραγματικός ηγέτης αυτής της έκδοσης του «τριφυλλιού»...
Για τους γηπεδούχους ο μόνος που στάθηκε πραγματικά στο ύψος του ήταν ο πορτιέρο Ζίβκοβιτς που έβγαλε τρια τετ-α-τετ, το πρώτο με τον Χατζηγιοβάνη και τα άλλα δύο με τον Εμμανουηλίδη.
ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Έρικ Γέντρισεκ. Το βαρύ χαρτί της επίθεσης της Ξάνθης ήταν εκτός τόπου και χρόνου, δεν βοήθησε καθόλου και ήταν μακριά από τον καλό του εαυτό.
Η ΓΚΑΦΑ: Στο 62΄ο Καντά είχε την μεγαλύτερη ευκαιρία της ομάδας του, είχε καλό οπτικό πεδίο αλλά δεν μπόρεσε να βρει στόχο.
ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Τεράστιο λάθος από τον Σιδηρόπουλο στο 75'. Ο Σιλά ανέτρεψε τον Χατζηγιοβάνη την ώρα που ο παίκτης του Παναθηναϊκού ήταν απέναντι από τον Ζίβκοβιτς σε προφανή θέση για γκολ. Ο ρέφερι δεν υπέδειξε ούτε το φάουλ(το τράβηγμα έγινε εκτός), ούτε φυσικά και την κόκκινη κάρτα στον αμυντικό της Ξάνθης, γεγονός που με το σκορ στο 1-0 υπέρ του «τριφυλλιού» θα έδινε ξεκάθαρο προβάδισμα νίκης στην ομάδα του Δώνη.
Σωστά αποβάλλει στο 98' τον Τζουρίτσκοβιτς για χτύπημα εκτός φάσης πάνω στον Οικονόμου.
Στο 29' ο επόπτης Κωσταράς λανθασμένα υποδεικνύει οφ-σάιντ τον Μουνιέ που έβγαινε τετ-α-τετ.
Ξάνθη: Ζίβκοβιτς, Καμαρά, Κασάδο, Σιλά, Γέντρισεκ, Φλίσκας, Κίκε, Κάστρο(46' Φασίδης), Ντουρίτσκοβιτς, Ντε Λούκας(56' Καντά), Μπαξεβανίδης.
Παναθηναϊκός: Διούδης, Πούγγουρας, Κολοβέτσιος, Οικονόμου, Κουλιμπαλί, Ινσούα, Κουρμπέλης, Δώνης(74' Τζανδάρης), Χατζηγιοβάνης, Μπουζούκης(79' Στάϊκος), Μουνιέ(87' Εμμανουηλίδης).
Πηγή: gazzetta.gr