Πετούν λύματα βόθρων σε πασίγνωστη παραλία των Χανίων

Τι αναφέρουν οι μαρτυρίες για τα όσα γίνονται τη νύχτα

Χωρίς αιδώ και κανένα ενδοιασμό, ασυνείδητοι, στην καλύτερη περίπτωση, για να γλιτώσουν λίγα ευρώ και στη χειρότερη απλά γιατί μπορούν, αδειάζουν λύματα από βόθρους και άλλες δραστηριότητες σε αγωγό όμβριων υδάτων, που καταλήγει στη θάλασσα στους Αγίους Αποστόλους, σε μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες των Χανίων. Εκεί δηλαδή, που ήδη κάποιοι και σε λίγο καιρό ακόμα περισσότεροι, κολυμπούν ανυποψίαστοι.
Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη
Τα μοναδικά ίχνη της παράνομης δραστηριότητάς τους, είναι η έντονη δυσοσμία, που αν φυσάει αεράκι φτάνει μέχρι τους κολυμβητές και τους επισκέπτες του πάρκου, καθώς και τα σημάδια υγρασίας κοντά στον αγωγό και στο φρεάτιο που βρίσκονται πίσω από το γήπεδο των Αγίων Αποστόλων. Δυστυχώς, ο εντοπισμός του ρυπαίνοντα και της πηγής της ρύπανσης μπορεί να γίνει μόνο έπειτα από καταγγελία γειτόνων και τη στιγμή -ή τουλάχιστον σε μικρό χρονικό διάστημα- από τότε που έγινε η παροχέτευση των λυμάτων.
Έτσι, σύμφωνα με μαρτυρίες, νύχτα κατά κύριο λόγο, για να μην γίνουν αντιληπτοί, κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής, που πιθανότατα δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο αποχέτευσης της ΔΕΥΑΧ, παροχετεύουν, τοποθετώντας μια μικρή ηλεκτρική υποβρύχια αντλία στον βόθρο, λύματα που καταλήγουν στην γνωστή παραλία, μέσα από αγωγό όμβριων υδάτων. Με τον τρόπο αυτό, γεμίζοντας εν γνώσει τους ακαθαρσίες τη θάλασσα, γλιτώνουν το κόστος για την εκκένωση του βόθρου ή το τέλος σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΥΑΧ, δηλαδή περίπου στα 80 ευρώ στην πρώτη περίπτωση και 600 ευρώ για ένα χώρο 100 τετραγωνικών στη δεύτερη.
Στο παρελθόν η ΔΕΥΑΧ, είχε επιβάλει πρόστιμο που ανήλθε στο ποσό του 1,5 εκατ. δραχμών σε ξενοδόχο που με τον ίδιο τρόπο μόλυνε με λύματα νερά παραλίας, ενώ εργαζόμενοι της επιχείρησης, έφτασαν στο σημείο να «μοιράσουν» τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου σε κατοίκους προκειμένου να ειδοποιηθούν έγκαιρα και να… συλλάβουν νύχτα, επ' αυτοφώρω, τον υπαίτιο της ρύπανσης.

Σπάνια γίνονται καταγγελίες

Τα βοθρολύματα, που απορρίπτονται τη νύχτα από σπίτια, ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία, οδηγούνται κατά σειρά από τον αγωγό στο φρεάτιο μπροστά από το γήπεδο των Αγίων Αποστόλων και στη συνέχεια διοχετεύονται στον αγωγό που καταλήγει στην άκρη της παραλίας.
Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο τεχνικός και γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΧ, Κωνσταντίνος Στεργιάννης, κατά καιρούς αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά, παράνομης ρίψης βοθρολυμάτων, είτε σε ρέματα είτε στη θάλασσα ενώ επιπρόσθετα διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση θα πραγματοποιήσει αυτοψία στους Αγίους Αποστόλους.
«Μια κατηγορία είναι όταν κάποιοι έχουν ρέμα δίπλα τους. Συνήθως προσπαθούν βραδινές ώρες να διοχετεύσουν λύματα με αντλίες στο ρέμα, τα οποία θα καταλήξουν κάποια στιγμή στη θάλασσα. Την άλλη μέρα στην περιοχή θα υπάρχει μια μικρή υγρασία. Γίνεται κυρίως χειμερινούς μήνες, γιατί τους καλοκαιρινούς είναι πιο εύκολο να γίνει μια αυτοψία.
Υπάρχει και η δεύτερη κατηγορία, που στην περιοχή είτε δεν έχει δίκτυο ακαθάρτων, είτε έχει δίκτυο και δεν έχουν συνδεθεί, πληρώνοντας το αντίστοιχο τέλος σύνδεσης. Βράδυ συνήθως, πάλι μπορεί να περάσουν λύματα σε έναν αγωγό όμβριων. Κατά καιρούς έχουμε τέτοια περιστατικά. Δυστυχώς σπανίως οι γείτονες καταγγέλλουν ευθέως και επώνυμα τέτοια περιστατικά. Πρέπει όμως ο κόσμος να μάθει να καταγγέλλει αυτές τις περιπτώσεις».
p53otobb0l4h3yf5
lwwg19fzlqj9aok2vnbex9eyjlyrvvk8b8q951e50ax8ki8o

Σχόλια