Χταποδάκι ξιδάτο


Αγαπημένος μεζές με μεσογειακό άρωμα

Υλικά

2 κιλά χταπόδι καθαρισμένο

1 φλ. νερό

2 φύλλα δάφνης

2 ξυλάκια κανέλα

½ φλ. ελαιόλαδο

1 κιλό ξηρά κρεμμύδια

½ κουταλάκι κόκκους μαύρο πιπέρι

1 ½ φλ. κόκκινο ξηρό κρασί

1/3 φλ. ξίδι

Εκτέλεση

Βήμα 1

Προτιμήστε να πάρετε μικρά χταπόδια. Αν είναι μεγάλο το κόβετε σε μικρά κομμάτια για να ψηθεί πιο εύκολα.

Βήμα 2

Σε μία κατσαρόλα βάζετε το χταπόδι, το νερό, τα φύλλα δάφνης και την κανέλα.

Βήμα 3

Όταν κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο, σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε για 50 λεπτά. Κατά διαστήματα ανακατεύετε.

Βήμα 4

Ανοίγετε την κατσαρόλα και συνεχίζετε το βράσιμο για ακόμα 20 λεπτά περίπου μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό.

Βήμα 5

Βάζετε τους κόκκους μαύρου πιπεριού σε ένα σακουλάκι και τους χτυπάτε με ένα πλάστη ή μπάτη κρέατος. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα χοντροαλέσετε.

Βήμα 6

Παράλληλα, ξεφλουδίζετε τα κρεμμύδια, τα κόβετε στα τέσσερα και μετά σε χοντρές φέτες.

Βήμα 7

Σε μία άλλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι.

Βήμα 8

Το πασπαλίζετε με μία πρέζα αλάτι και το αφήνετε να πάρει χρώμα, για περίπου 10-15 λεπτά. Αυτή θα είναι και η νοστιμιά του.

Βήμα 9

Προσθέτετε τα κρεμμύδια στο ψημένο χταπόδι και βάζετε τους κόκκους μαύρου πιπεριού και σβήνετε με το κρασί.

Βήμα 10

Βράζετε για 1-2 λεπτά και προσθέτετε το ξίδι. Συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και να δέσει η σάλτσα.

Πηγή: newsbeast.gr

Σχόλια