Καρπενήσι: Ένας καταπράσινος προορισμός με ευκαιρίες για δραστηριότητες στη φύση


Ένα μέρος για μία διαφορετική φθινοπωρινή απόδραση

Το Καρπενήσι αποτελεί έναν από τους πιο must ελληνικούς προορισμούς το χειμώνα. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να οργανώσεις την εκδρομή σου εκεί πριν πιάσουν τα πρώτα χιόνια, δηλαδή το φθινόπωρο. Αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για ένα 3ημερο και σε γεμίζει με εικόνες και εμπειρίες που θα σε κρατήσουν ανανεωμένο για εβδομάδες.

Μέχρι δηλαδή να έρθει η ώρα να επιστρέψεις εκεί με τα πρώτα χιόνια. Το Καρπενήσι είναι μια σύντομη απόδραση που μπορείς να κάνεις αν θες να φύγεις από την Αθήνα και τη βαβούρα της και να έρθεις κοντά στη φύση.

Την τελευταία φορά που βρεθήκαμε εκεί, καταγράψαμε όχι έναν αλλά πέντε λόγους για να οργανώσεις εκεί μια φθινοπωρινή απόδραση.

Για να κάνεις μικρές ή μεγάλες πεζοπορικές διαδρομές

Είτε σου αρέσει απλώς το περπάτημα στη φύση είτε λατρεύεις τις πεζοπορικές διαδρομές, το σίγουρο είναι ότι στο Καρπενήσι θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις μερικές από τις ωραιότερες βόλτες στη ζωή σου. Θεόρατα δέντρα, ανοίγματα με μοναδική θέα και μυστικά μονοπάτια που νομίζεις ότι θα σε οδηγήσουν σε κάποιο δάσος με ξωτικά. Κάθε φορά που πάμε στο Καρπενήσι ανακαλύπτουμε και κάτι καινούριο όσον αφορά τις διαδρομές και υποσχόμαστε να μην είναι η τελευταία.

Όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, ένα από τα πιο γνωστά μονπάτια συνδέει το φημισμένο Μεγάλο Χωριό με τον Γαύρο. Ο τελευταίος είναι ένα μικρό και πανέμορφο χωριό που σχεδόν ακουμπάει τον Κρικελοπόταμο. Είναι μιας μέτριας δυσκολίας διαδρομή περίπου μίας ώρας κατά την οποία θα περπατήσεις ανάμεσα σε συγκλονιστικής ομορφιάς τοπία.  Πλατάνια και τρεχούμενα νερά σε έναν μοναδικό συνδυασμό.

Για να επισκεφθείς την φημισμένη μονή Προυσού

Σα να λέμε “Δεν γίνεται να πας στο Καρπενήσι και όχι στη μονή Προυσού”.  Πρόκειται για ένα ιστορικό μοναστήρι του 12ου αιώνα το οποίο στην πραγματικότητα είναι λαξευμένο στο βράχο. Στην μονή υπάρχει και ένα μικρό μουσείο με εκκλησιαστικά κειμήλια και σπάνιες βυζαντινές εικόνες. Επιπλέον εκεί εκτίθεται και τμήμα τμήμα του οπλισμού του Γεώργιου Καραϊσκάκη. Εκτός όμως από όλα αυτά, και πάλι η φύση είναι αυτή που σε μαγεύει και σου κλέβει την καρδιά. Και το καταλαβαίνεις ήδη από την καταπράσινη διαδρομή ανάμεσα σε Καρπενήσι και μονή Προυσού. Το ίδιο σκηνικό θα δεις και στη μονή καθώς από εκεί προσφέρεται μια πανοραμική θέα στις καταπράσινες πλαγιές της Καλιακούδας και του Παναιτωλικού. Σίγουρα έχεις πειστεί ότι πρόκειται για ένα θρησκευτικό αξιοθέατο που πρέπει να δεις.

Για να απολαύσεις ένα ξεχωριστό γαστρονομικό ταξίδι

Αν έχεις πάει στο Καρπενήσι ήδη μια φορά, τότε ξέρεις για τι πράγμα μιλάμε. Σε όποιο ταβερνάκι αν κάτσεις θα δοκιμάσεις πιάτα και γεύσεις που απογειώνουν την αίσθηση στον ουρανίσκο. Μην ξεχάσεις να παραγγείλεις ποικιλία τυριών (και φυσικά το τσαλαφούτι) και φυσικά τα ντόπια φημισμένα λουκάνικα της περιοχής. Το μενού σου θα περιλαμβάνει επίσης ντόπιες πίτες και προσούτο αλλά και διάφορες παραλλαγές μαγειρεμένου κόκκορα. Πάντα συνοδεία φρέσκου ζυμωτού ψωμιού. Και για επιδόρπιο τι άλλο; Νόστιμα και ιδιαίτερα γλυκά του κουταλιού όπως τα φτιάχνουν οι νοικοκυρές χρόνια τώρα στην περιοχή.

Για να κάνεις ράφτιγκ στο ποτάμι

Ιδανική εμπειρία αν έχεις κάνει άλλη μια φορά ράφτινγκ στο παρελθόν. Ο Τρικεριώτης προσφέρεται για ράφτινγκ ειδικά αν έχεις μια μικρή εμπειρία σε αυτό. Όλη η διαδρομή της κατάβασης θα σε συνεπάρει και θα είναι μια εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη. Στην ουσία περνάς μέσα από το φαράγγι αφήνοντας δίπλα σου απόκρημνα βράχια και νησίδες. Και όλα αυτά υπό την σκέπη θεόρατων και αιωνόβιων πλατάνων. Αναζήτησε στην περιοχή τους επαγγελματίες που ασχολούνται με αυτό και θα σου προσφέρουν αυτή την απολαυστική διαδρομή με ασφάλεια. Το ράφτινγκ θα απογειώσει την απόδραση που θα κάνεις στο Καρπενήσι.

Για να γνωρίσεις την λίμνη των Κρεμαστών

Πολλοί λένε ότι είναι η πιο όμορφη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας και δεν τους αδικούμε. Και για εμάς βρίσκεται στο top 3. Το τοπίο είναι σαν ένα παζλ με νερά και καταπράσινη φύση στην άγρια μορφή της. Τα γαλαζοπράσινα νερά της λίμνης δένουν αρμονικά με τα μικρά νησάκια που είναι διάσπαρτα και σου δημιουργούν μια αίσθηση ότι βρίσκεσαι κάπου στο εξωτερικό. Και όμως είσαι απλώς στη λίμνη Κρεμαστών, τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας. Βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από το Καρπενήσι και είναι από τα must σημεία που πρέπει να επισκεφθείς στην περιοχή. Αν θες να ξέρεις μερικές πληροφορίες πριν πας εκεί, τότε να σου πούμε ότι η λίμνη των Κρεμαστών δημιουργήθηκε την δεκαετία του 1960 όταν και και κατασκευάστηκε το υδροηλεκτρικό φράγμα των Κρεμαστών. Αυτό τροφοδοτείται αδιάκοπα από τους ποταμούς Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη. Η απόδραση στο Καρπενήσι επιβάλλει μια βόλτα προς τα εκεί.

newsbeast.gr

Σχόλια