Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Το παρασκήνιο, οι διαφωνίες και τα ανοιχτά μέτωπα

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής θα ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα

Περίπου 1,5 ώρα κράτησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ σε ξενοδοχείο στο Γουότφορντ, που βρίσκεται 25 μίλια έξω από το Λονδίνο.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι νομικά άκυρη και προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και το προσφυγικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα η στάση της Άγκυρας έχει αλλάξει, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε, πάντως, τη βούληση του η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως είχε μια ανοιχτή συζήτηση με τον Τούρκο Πρόεδρο.
«Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματαΘέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχόλια