Η παγίδα με τα αναδρομικά των συνταξιούχων στις φορολογικές δηλώσεις

Ποια είναι η εναλλακτική για να γλιτώσουν φόρους πάνω από 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι

Παρενέργειες στις φορολογικές δηλώσεις του 2018 δημιουργούν τα αναδρομικά που κρατήθηκαν παράνομα και τελικά πληρώθηκαν στους συνταξιούχους το 2017.
Οι συνταξιούχοι θα βρεθούν μπροστά σε επιπλέον φόρους εφόσον τους επιστράφηκαν ποσά τα οποία παρακρατήθηκαν για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης κατά το διάστημα 1/1/2012 - 30/6/2016.
Για τα ποσά αυτά η φορολογική διοίκηση αποφάσισε να φορολογηθούν όλα μαζί ως εισοδήματα του 2017. Συγκεκριμένα, αποφάσισε τα ποσά αυτά που απεστάλησαν από τους υπόχρεους φορείς να συνυπολογιστούν με τα ποσά από κύριες συντάξεις του φορολογικού έτους 2017 και να φορολογηθούν μαζί.
Το πρόβλημα είναι ότι αρκετοί από τους 2,69 εκατομμύρια συνταξιούχους ενδεχομένως να υπερβούν το αφορολόγητο όριο και να πληρώσουν στην εφορία πρόσθετο φόρο.
Η εναλλακτική λύση είναι να στηθούν στις ουρές της εφορίας υποβάλλοντας τροποποιητικές δηλώσεις για κάθε έτος ξεχωριστά από το 2012 έως το 2016. Η ΑΑΔΕ δεν θα τους επιβληθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ γα κάθε τροποποιητική δήλωση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση όσοι αποφασίσουν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις θα πρέπει να κάνουν τα εξής:

  • Να υποβάλουν εμπρόθεσμα αρχική δήλωση φορολογικού έτους 2017 με επιφύλαξη.
  • Να μεταβούν στην εφορία προκειμένου να προσκομίσουν τη σχετική βεβαίωση από τον αρμόδιο φορέα, που να εμφανίζει τον διαχωρισμό των ποσών αυτών στα έτη που αφορούν.
  • Οι τροποποιητικές αυτές δηλώσεις υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα και τόκους, εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι σχετικές βεβαιώσεις από τον αρμόδιο φορέα, δηλαδή φέτος.
newsbeast.gr

Σχόλια