Τι πρέπει να ξέρετε για την ύπουλη γρίπη τύπου Β

Κυριαρχεί φέτος έχοντας τα περισσότερα κρούσματα

Σοβαρές επιπλοκές αλλά και τους περισσότερους θανάτους προκαλεί η γρίπη τύπου Β, από την οποία κατέληξε και ο επιχειρηματίας Στέλιος Σκλαβενίτης το πρωί της Κυριακής.
Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν για τον επιχειρηματία, ο Στέλιος Σκλαβενίτης διεγνώσθη με σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) επί εδάφους λοίμωξης από τον ιό της γρίπης τύπου Β.
Παρά τη φαρμακευτική και μηχανική υποστήριξη, ανέπτυξε σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας και κατέληξε λόγω ενδοπνευμονικής αιμορραγίας.
Ο τύπος Β κυριαρχεί στη φετινή εποχική γρίπη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι τις 25 Μαρτίου 2018 είχαν καταγραφεί συνολικά 455 θετικά για ιούς γρίπης.
Ειδικότερα, τα 119 (26,2%) ήταν τύπου Α και τα 336 (73,8%) τύπου Β. Ως σοβαρά χαρακτηρίστηκαν τα 95 και από αυτά τα 91 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.
Τα συμπτώματα της γρίπης τύπου Α και τύπου Β, μοιάζουν με τα αντίστοιχα της εποχικής γρίπης και περιλαμβάνουν: αιφνίδια έναρξη πυρετού, βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, πόνο στους μύες, διάρροια και εμετούς.
Ο ιοί της γρίπης Α (Η1Ν1, Η3Ν2) και τύπου Β μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδεται και η εποχική γρίπη. Πιο συγκεκριμένα, ο ιός της γρίπης μεταδίδεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων, από ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα μέσω της επαφής των χεριών με επιφάνειες όπου υπάρχουν σταγονίδια με τον ιό της νέας γρίπης ή της επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια.
newsbeast.gr

Σχόλια